La douce France
De eerste reisdagen zitten erop.
Frankrijk in herfstkleuren heeft een hele andere sfeer dan het geliefde vakantieland in de zomermaanden. Ik heb het meerdere malen bezocht zowel in de zomermaanden als in de wintertijd maar dat is al wel heel wat jaren geleden. Ik was dan ook heel benieuwd hoe het land nu in een geheel ander jaargetijde haar mooie kanten nog kon laten zien.En ik had nog een paar streken op mijn wensenlijstje staan en niet alleen omdat daar de lekkerste wijnen vandaan komen.
Begonnen in de champagnestreek bij Troyes met een kort bezoek aan Reims waar ik de Notre Dame van deze stad niet wilde missen.
Het was erg rustig overal en het leek soms wel of alle Fransen nu zelf met vakantie waren.
Ik herinner me Frankrijk als een land met charmante dorpjes vol historie en plaatselijke bakkers met baguettes & croissants.
Indrukwekkende heuvels en/of bergen en een uitgestrekt landschap met weilanden, wijngaarden en bossen.De natuur lijkt niet veranderd maar de kleine lokale bakkerijen waren moeilijk te vinden.Ze hebben
vooral plaats gemaakt voor de grotere moderne boulangerie & patisserie en voor de overal aanwezige intermarché’s & Carrefours.
In een aantal dorpen hangen de naamborden op de kop wat een soort van protestactie lijkt.
Troyes is een mooie stad met historische vakwerkhuizen maar het leek wel een zondag zo rustig was het daar op de vrijdag dat ik er was. Bij het
bezoeken van de kathedraal die gewijd is aan Petrus & Paulus was er net een mis bezig maar gelukkig geen probleem om gewoon naar binnen te lopen.
Bijna alles was dicht op een paar café’s na zoals een leuk en bijzonder kattencafe met 6 schattige bewoners waar ik een lekkere cappuchino uit een
kattenkop heb besteld en daarna was het tijd om de champagneregio in te trekken.
Onmiskenbaar dat hier de lekkerste bubbels vandaan komen met de vele champagnehuizen en wijngaarden die hier zijn.
De druivenranken kleuren inmiddels goudgeel en de druiven zitten al in de fles achter slot en grendel.
Maar het indrukwekkende Chateau de Vaux deed de romantische Franse sfeer weer herleven. Het voormalige champagnekasteel zit in een lange periode van renovatie
maar bijzonder om te bezichtigen met de voormalige paardenstallen, koetsruimtes, smederij, persafdeling en enorme oprijlaan. Een beetje 'spooky' nu het in Halloweenstijl is omgetoverd,
hhh.
Tenslotte nog een mooie rit door de champagnevelden waar de zon achter de heuvels vertrok. Lost in the Fields met even dat gevoel dat je helemaal alleen en Ă©Ă©n
bent met de natuur. Een gebied waar even verder ook gejaagd wordt blijkt als ik een hele groep mannen in felgekleurde hesjes met geweren tegenkom. Hoop dat de dieren ze hierdoor ook tijdig kunnen
ontwijken.
Na twee nachten bij Troyes rij ik verder naar La Rochelle’s aan de Atlantische kust.
Langs bekende wijndorpen zoals Sancerre en Chablis en het Loire gebied.
Daar slaap ik Ă©Ă©n nacht in een gerenoveerd F1 -hotel, ook lekker spooky met Halloweendecoraties bij de receptie.
En dan vandaag de laatste etappe in Frankrijk via Rochefort & Royan richting de wijnvelden van Bordeaux.
De omgeving is prachtig al hangen de zonnebloemen er treurig en bruingebrand bij.
Een korte stop in Rochefort voor een kijkje bij het nationale maritieme museum & een stokbrood lunch met aan de kust van de Atlatische oceaan
bij Royan.
Even klaar met alle rotondes pak ik dan toch voor de laatste kilometers de péage naar San Sebastián en laat ik Frankrijk achter me bij het passeren
van de Spaanse grens.
Bonjour wordt vanaf nu Hola!
Mooi verslag. Je zou bijna zeggen van iemand met veel toerismekennis en -studie achter de rug haha.
Wat kun je toch beeldend schrijven Petra. En wat een avontuur. Petje af!