jewelsoffmorocco.reismee.nl

Een sluier van onbekendheid

Een stukje geschiedenis in een notendop(voor wie het leuk vindt):

Na de onafhankelijkheid in 1956 bleek Marokko allesbehalve stabiel.
Met twee stromingen die elkaar fel bestreden.De Berbers(Amazigh) als oorspronkelijke bevolking met hun eigen taal, cultuur en religie en de baarden(Arabieren), zoals de fanatieke islamitische overheersers werden genoemd.

De baarden werden zo genoemd vanwege hun baardgroei, een herkenbaar symbool voor de radicale terugkeer naar de wortels van het moslimgeloof.Een verplichting die is vastgelegd in de heilige boeken van de islam.
De Berbers hebben hun naam vooral te danken aan de Oude Grieken en Romeinen die alles wat niet hun taal spraak “Barbaren” noemden.

Door het regime van Koning Hassan II die met zijn Berberse afkomst zowel een hekel had aan de opstandige Berbers als aan de fundamentalistische baarden die zijn positie als religieuze autoriteit betwisten was er een enorme verdeeldheid in het land.
In het Rifgebergte waren erbinnen de Berberstammen regelmatig opstanden en ontsnapte de koning tweemaal aan een staatsgreep uitgevoerd door Berber-militairen uit zijn eigen leger. Een dictatuur diedoor de Marokkanen als de “jaren van lood” werden bestempeld.

Na de dood van Hassan II in 2000 veranderde echter de situatie toen koning Mohammed VI zijn vader opvolgde.
De hedendaagse koning staat heel anders tegenover de Berbers mede door de invloed van zijn vroegere schooldirecteur en schoolmaatje, beide grondleggers van de nieuwe Amazigh beweging.
Vanaf dat moment waait er een frisse en gunstigere wind over het land.
De Berbers krijgen steeds meer erkenning voor hun cultuur & taal.
Protesten voor meer democratie zorgen ervoor dat de koning in 2011 de grondwet aanpast waarmee hij een groot deel van de macht afstaat aan een premier die hij nu alleen nog mag kiezen uit de partij met de meeste stemmen. En al zijn er sceptici die hun twijfels hebben over Marokko als democratie, er is geen enkele twijfel mogelijk dat de huidige koning in het land veel populariteit geniet.

Marokko telt zo’n 38 miljoen inwoners waarvan de Berbers een kleine minderheid 40/60 hebben t.o.v. de Arabieren.
Maar ik weet inmiddels dat zij, als oorspronkelijke bewoners, Marokko zo anders maken dan de rest van de Arabische wereld.

De indruk van de buitenwereld blijkt echter hardnekkiger en lastiger …daar deze geschiedenis het imago van Marokko nog altijd beïnvloedt.Naast de vooroordelen en onbekendheid die het land ten deel vallen. Maar de voornaamste conclusie uit mijn onderzoek voor mijn Master thesis nu ruim 3 jaar geleden bevestigde vooral dat Marokko als (vakantie)land nog bedekt is met eensluier van onbekendheid.

Het kriebelt daarom nog steeds om de draad weer op te pakken en voortschrijdende inzichten te verzamelen middels een vervolg imago- onderzoek. Dit keer niet zozeer wetenschappelijk maar meer praktijkgericht onderzoek te gaan doen om een bijdrage te kunnen leveren aan de beeldvorming van een veelzijdig land, rijk aan historie & cultuur met een heerlijk klimaat op maar zo’n 3,5 uur vliegen van Nederland.
Dus heb ik maar weer eens contact opgenomen met het NIMAR(Nederlands Instituut Marokko) in Rabat om te informeren naar de mogelijkheden voor werk & onderzoek.Het zou weer een mooie volgende missie kunnen worden!

Maar nu eerst gezellig samen een paar dagen naar het zuiden🥰

Reacties

Reacties

Peter

Ja, inderdaad. Mooie vakantielanden verdienen ook goede informatie over hun geschiedenis en maatschappelijke context. Dat is in de ene reisgids ook beter verzorgd dan in de andere!

Jannie

Niet doen (haha)
Het wordt veel te druk.

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!